Badem Protein Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
25 Temmuz 2024

Badem Protein Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Badem Proteini: Besin Değeri ve Faydaları

Badem, lif, doymamış yağ, fosfor, kalsiyum, karbonhidrat, çinko, demir, potasyum, magnezyum ve A, B, C, E vitaminleri bakımından oldukça zengin bir besindir. Anavatanı Orta Doğu olan bademin en büyük üreticisi ABD'dir. Kabuklu yemişler arasında en yüksek besleyici değere sahip olan badem, az miktarda tüketildiğinde bile alınması gereken enerji ve besin ögelerinin önemli bir kısmını karşılar. Bir avuç badem, yaklaşık 160 kalori içerir ve Mypyramid sistem kılavuzunun önerisi olan protein, fosfor, E vitamini, lif ve kalsiyum gibi ana besin ögelerini yükselterek, doymuş yağ oranımızı azaltmamızda büyük bir etkisi vardır. American Diet Guidance 2005 ve Mypyramid'e göre, günlük ortalama 28 gram badem tüketimi tavsiye edilmektedir. Bu da yaklaşık 22-28 tane bademe tekabül eder. Bademin besin profiline göz attığımızda, folik asit açısından da çok zengin olduğunu görürüz. Bu nedenle hamilelik döneminde anne adaylarının tüketimi, bebeğin omurilik ve beyin gelişimi açısından büyük önem taşır.

Bademin Faydaları Nelerdir?

  • Enerji Deposu: Badem, yüksek protein içeriği ile önemli bir enerji kaynağıdır. Proteinler, iyi birer enerji kaynağı olduklarından dolayı, badem oldukça yüksek enerji sağlar.
  • Vücuttaki Yapım ve Onarım: Badem, içerdiği proteinler sayesinde vücuttaki doku ve organların onarılmasını ve yenilenmesini sağlar.
  • Antioksidan Deposu: Badem, derisinde bulunan kahverengi tabakada yer alan antioksidanlar sayesinde vücudu yaşlanma ve kanser gibi hastalıklardan korur. Sigara içen bir gruba yapılan bir araştırmaya göre, günde 84 gram badem tüketimi ile oksidatif strese işaret eden ögeler 4 hafta içinde %24 oranında azaltılmıştır.
  • Kilo Kontrolüne Yardımcı: Badem tüketimi ile ilgili yapılan araştırmalar, haftada 2 defa badem tüketen bireylerin, tüketmeyenlere oranla daha az kilo aldığını göstermiştir. Badem, içeriğindeki yüksek lif oranı sayesinde tokluk hissi yaratarak kilo kontrolüne yardımcı olur.
  • Kolesterolü Düşürür: Tekli doymamış yağ oranına sahip olan badem, hem iyi kolesterolü (HDL) artırır hem de kötü kolesterolü (LDL) düşürür.
  • Tansiyon İçin Faydalı: Badem, içerdiği magnezyum sayesinde tansiyonun düşmesine yardımcı olur.
  • Kan Şekerini Kontrol Altında Tutar: Badem, düşük karbonhidrat değeri ve yüksek protein ile magnezyum oranı sayesinde kan şekerinin kontrolünde büyük rol oynar. Magnezyum açısından zengin olan besin ögeleri, hem metabolik sendrom hem de diyabet tip 2 rahatsızlıklarının önlenmesinde önemlidir.
  • Kalp Sağlığı İçin Etkili: Badem, içerdiği E vitamini ve antioksidanlar sayesinde kalp sağlığını korur. Serbest radikallere karşı vücudu koruyan antioksidanlar, vücudun dengesini sağlar.
  • Safra Taşlarının Oluşumunu Önler: Badem tüketimi, safra taşlarının oluşumunu engeller.

Bademin Besin Profili

(30 gram bademde)

  • 3,5 gram lif
  • 6 gram protein
  • 14 gram yağ
  • Günlük E vitamini ihtiyacının %37'si
  • Günlük magnezyum ihtiyacının %20'si
  • Bakır, B12, fosfor ve kalsiyum gibi besin ögelerini yüksek oranda içerir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

100 Gram Badem Besin Değeri

100 Gram Badem Besin Değeri

Diş Bademi Ekimi

Diş Bademi Ekimi

Haber Bülteni