Badem Dikimi Badem, yüksek besin değerine sahip bir bitkidir ve iki farklı şekilde dikilebilir: tohum olarak veya fidan olarak. Bademin iklim ve toprak koşullarına göre dikilmesi, sağlıklı ve verimli bir yetiştiricilik için önemlidir. Badem, sıcak ve ılıman iklimlerde iyi yetişir ve alüvyal toprakları tercih eder. Bu nedenle, dikim yapılacak alanın bu özelliklere sahip olmasına dikkat edilmelidir. Tohum ile Badem Dikimi Badem tohumları, Şubat ayının sonları ve Ekim aylarında dikilmelidir. Tohum olarak temin edilen badem, kabuğuyla birlikte en az bir hafta suda bekletilir. Bu işlem, kabuğun yumuşayıp çimlenme süresinin hızlanmasını sağlar. Ardından, güneş gören uygun bir toprak alanında yaklaşık 30 cm derinliğinde bir çukur açılır ve tohum bu çukura yerleştirilir. Tohumun üzeri iyice toprakla kapatılmalıdır, aksi takdirde tohum, hayvanlar tarafından yenilebilir. Dikim sonrasında can suyu verilmesi ve haftalık periyotlarla sulama yapılması, bademin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için önemlidir. Fidan ile Badem Dikimi Fidan ile dikim yapılacaksa, öncelikle fidan kalitesi değerlendirilmelidir. Hasar görmüş fidanlar kullanılmamalıdır. Fidan kökleri en az üç gün su içerisinde bekletilmelidir. Dikim aşamasında, toprak katmanının ortalama yarım metre derinliğinde bir çukur açılır. Badem fidanı, kök kısmından itibaren narin bir şekilde çukura dikilir ve üzeri tekrar toprakla kapatılır. Fidanın kötü hava koşullarından etkilenmemesi için, fidan boyunun yarısı kadar bir çubuk ile kök ve sap kısmına destekleme yapılmalıdır. Son olarak, can suyu verilir ve her hafta düzenli sulama işlemi gerçekleştirilir. Badem dikimi yapıldıktan sonra, haftalık ve aylık olarak düzenli bakım yapılmalıdır. Haftalık bakım içerisinde sulamanın düzenli yapılması önem taşır. Aylık bakımda ise şu işlemler gerçekleştirilmelidir:
Tüm bu bakım aşamaları, badem ağacının sağlıklı bir şekilde büyümesini ve verimli ürün vermesini sağlar. Ayrıca, badem ağaçlarının hastalıklardan korunması için düzenli olarak kontrol edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması da önemlidir. |