Badem ağacı, sağlığa oldukça faydalı ve sevilerek tüketilen bir meyve olan bademi üretir. Bu güzel ve sağlıklı meyvenin ağaçları Akdeniz ve Ege bölgelerine çok uyum sağlamaktadır. Uzun ömürlü ve uzun boylu ağaçlardandır. Boyları 12 metreye kadar ulaşabilmektedir. Badem ağacı, görünüm olarak şeftali ağaçlarına benzetilebilir. Ancak ağacın yapısı, olgunluğu ve yaprağının büyüklüğü bademin çeşidine göre değişiklik gösterebilir. Buna bağlı olarak, tatlı badem yetişen ağaç ve acı badem yetiştiren ağaç birbirinden farklı özelliklere sahip olabilir. Badem Ağacının Özellikleri Badem ağacının en belirgin özelliklerinden biri, meyvelerinin gelişirken çağla olarak yenebilmesidir. Dalları dik uzanan bu ağacın çiçeği beyaz renkte olur. Bazen de çok açık pembe tonlarında görülebilir. Badem ağacı, Gülgiller familyasında yer alır. Meyve olarak verdiği badem, yumuşak veya tatlı bir yapıda değildir; sert, kabuklu ve dışı ince bir deriyle kaplıdır. Acı badem ve tatlı badem olarak iki çeşidi vardır. Bu çeşitlerin vücuda, saçlara ve genel sağlığa yüksek oranda faydaları vardır. Badem Ağacının Yetişme Koşulları Badem ağacı ülkemizin birçok bölgesinde rahatlıkla yetiştirilebilir. En güzel tarafı da kolay yetişmesi ve çok hızlı büyüyebilmesidir. Badem ağacını özellikleri ile diğer birçok ağaçtan ayıran en önemli unsur, çok iyi bakımlara ve çok iyi topraklara ihtiyaç duymamasıdır. Kurak bölgelerde bile toprağını nemli tutabilir. Sıcağa ve kuraklığa dayanır fakat soğuk havaları çok sevmez. Badem Ağacının Ana Üretici Bölgeleri Suriye, Fas, ABD, Yunanistan, Türkiye, İran ve Portekiz, badem ağaçlarının ana üretici bölgeleridir. Bu ülkeler, badem üretiminde önemli bir yere sahiptir. Badem ağacının en ilginç özelliklerinden biri de 100 yıla kadar yaşayabilmesidir. Bademin Kullanım Alanları Bu sağlıklı ve faydalı meyve, kuruyemiş olarak tüketilebilir. Ancak kuruyemiş dışında da badem yağı ve badem tozu gibi çeşitli ürünler de mevcuttur. Kullanım amaçlarına göre uygun bir tercih yapılabilir. Hepsinde de benzer faydalar elde edilebilir. Kimi badem yağlarını vücuda uygulamayı tercih ederken, kimi de içmeyi tercih eder. |