Badem Badem, gülgiller familyasına ait bir küçük ağaç türüdür. Bu ağaç, yenilebilir meyvesi olan bademi üretir. Dış kısmı derimsi bir örtü ile kaplı olan sert bir kabuğa sahip çekirdek kısmıdır. Aynı aileden gelen kiraz ve eriğe göre daha tuzludur. Kuruyemiş olarak tüketilir ve Asya kökenlidir. Kültür olarak da yetiştirilebilir ve İngiltere gibi bölgelere kadar yayılabilir. Badem denildiğinde çoğu kişi hemen kuruyemiş olarak düşünür. Ancak badem, ilk olarak meyve olarak çiğ tüketilen çağla adıyla karşımıza çıkar. Birçok vitamin içeriği ile oldukça zengin bir meyvedir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Acı ve tatlı olmak üzere iki çeşidi vardır ve ılıman ortamlarda daha iyi yetişir. Badem Hangi Bölgelerde Yetişir? Badem, en çok Asya'ya özgü bir meyvedir ve çoğunlukla ılıman ortamlarda yetişir. Yabani olarak Ürdün, Suriye, İsrail ve Lübnan gibi bölgelerde geniş yetişme alanlarına sahiptir. Zirai anlamda ilk olarak bu bölgelerde yetiştirilmiştir. Bu dönemlerde yabani olarak tüketilen bademler, kavurma benzeri yöntemlerle toksinlerinden arındırılarak yenirdi. Yakın Doğu dönemlerinde ise kültürleme faaliyetlerine alınarak Erken Tunç Çağı'nda kullanılmaya başlanmıştır. Bu kullanımın M.Ö. 1325'li yıllara dayandığı araştırmalarla belirlenmiştir. Badem Özellikleri Nelerdir? Badem, küçük bir ağaç olarak yetişir ve mızraksı yapraklara sahiptir. Çiçekleri açık beyaz ya da pembe renkli olabilir ve ilkbahar aylarında açar. Badem, bol vitaminli ve bağışıklık sistemini güçlendiren bir meyvedir. İçeriğindeki yüksek kalsiyum ve fosfor oranı sayesinde, gelişmekte olan çocuklar ve hamile kadınlar için önemli bir besin kaynağıdır. E vitamini açısından da oldukça zengin olduğu kabul edilir. Ayrıca, birçok hastalığın tedavisinde önerilir. 4-12 metre arasında değişen boyutlara sahip ağaçlarda yetişir ve oldukça fazla yağ içerir. Bu yağ, saç dökülmesi, göğüs hastalıkları ve öksürük gibi çeşitli sağlık sorunlarına iyi gelir. 40-50 yıllık bir ömre sahiptir ve aşı ile daha fazla üretilir. Farklı türleri de tohum yöntemi ile üretilir ve 3-4 yaşında meyve vermeye başlar. Bademin Faydaları Nelerdir?
Badem Çeşitleri Nelerdir?
Badem Kullanım Alanları Nelerdir? Badem, birçok hastalığın tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Badem yağı ve sütü de çeşitli alanlarda kullanılır. Badem yağı, cilt dengesini sağlamak için önemlidir ve cilt bozukluklarına, cilt hücrelerinin yenilenmesine, ciltteki tahrişlerin onarılmasına, göz etrafındaki koyu halkalara, cilt üzerindeki kirli yağlardan arınmaya, sedef ve egzama tedavisinde olumlu sonuçlar verir. Ayrıca, cilt gözeneklerini açmaya ve cilt rengini düzenlemeye yardımcı olur. Badem sütü, kadınların ciltlerini temizlemeleri açısından yararlı buldukları bir üründür ve kilo verme konusunda da faydalıdır. Bademin çağlası meyve olarak tüketilirken, içi ise kuruyemiş olarak tüketilir. Bademin içi üzerine şeker kaplanarak badem şekeri olarak nikahlarda dağıtılır. Badem yağı sanayisinde de kullanılır ve %54 yağ ve %69 nişasta içerir. Vitamin ve madensel tuz içeriği açısından da oldukça zengindir. |