Çiğ Badem Faydaları Nelerdir?
25 Temmuz 2024

Çiğ Badem Faydaları Nelerdir?

Çiğ Badem

Çiğ badem, birçok market rafında yerini almış ve oldukça rağbet görmüştür. Erik, kayısı, şeftali ve kiraz ağaçlarıyla aynı familyadan olan badem, ağaç üzerinde yetişen sert ama bir o kadar besin değeri yüksek bir yiyecek olarak bilinir. Badem ağacı, ortalama 4-10 metre arasında değişen boyuyla Akdeniz iklim şartlarına uygun olarak yetişir ve doğrudan tüketilen sert bir tohumdur. Kurutulduktan sonra işlenmiş ve çerez olarak da sık tüketilen gıdalar arasında yer alır. Çiğ badem ise hiçbir işlem görmemiş olan badem çeşidi olarak bilinir. Türkiye, badem üretiminde dünya sıralamasında ilk on ülke arasında yer almaktadır. Bu ürün, yenilerek tüketildiği gibi farklı alanlarda da kullanılır. İçerisinde vitaminler ve yüksek değerde protein barındırır. Ayrıca E vitamini ve birçok sağlıklı yağ asitlerini de içerir.


  • Özellikle içeriğindeki yüksek miktarda doymamış yağ asitleri nedeniyle kolesterolü düşürmeye ve birçok kalp hastalığına iyi geldiği bilinmektedir. Düzenli olarak ve kararınca çiğ badem tüketildiğinde, kalp damar hastalığı bulunan kişilerde büyük oranda iyileşme gözlemlenmiştir. Ayrıca yüksek kolesterole bağlı olarak gelişen damar tıkanıklığına yol açan plak oluşumunu geciktirdiği gözlenmiştir.
  • Çiğ bademin faydaları arasında diyabet rahatsızlığı olan kişilerde özellikle yemek sonrası yaşanan kan şekeri düşüşünü en aza indirdiği bilinmektedir.
  • İçeriğinde yüksek miktarda antioksidan bulunması nedeniyle birçok hayati tehlike taşıyan serbest radikallere karşı vücudun dengesini korumaya yardımcı olur.
  • Zayıflamak isteyen veya diyet yapan kişilerin yüksek kalorili olduğu düşüncesiyle yemekten kaçındıkları çiğ badem, aslında kontrollü bir şekilde tüketildiğinde kilo vermeye bile yardımcı olabilir. İçeriğindeki yüksek lif miktarı nedeniyle diyet yapan kişilerde tokluk hissi oluşturduğu tespit edilmiştir.
  • Safra kesesi taşı olan kişilerin haftada yaklaşık 40 gram kadar çiğ badem tüketmeleri, ilerleyen dönemlerde taş oluşumu olasılığını en aza indirdiği bilinmektedir.
  • İçeriğindeki bol miktarda kalsiyum, fosfor ve magnezyum sayesinde kemik sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Günlük olarak 10 gram tüketildiğinde, kişilerin gerekli olan kalsiyum ve diğer minerallerin eksikliğinin giderilmesine yardımcı olur.

Çiğ badem tüketirken özellikle yenilen miktar oldukça önemlidir. Çünkü günlük olarak alınan vitamin ve minerallerin yaşa ve kalori ihtiyacına göre alınması gerekir. Ayrıca çiğ badem kesinlikle tuz içermezken, işlenmiş bademler oldukça fazla tuz içerir. Bu yüzden birçok uzmanın önerisi, işlenmiş bademden daha çok işlenmemiş badem tüketilmesi gerektiğidir. Haftada sadece dört kez, günlük olarak ise ortalama 20-25 gram arasında badem tüketilmesi önerilir. Çünkü her yiyecek gibi bademin de az tüketilmesi daha kararlı ve sağlıklı bir tüketim olacaktır. Çok fazla tüketildiği takdirde kişilerde, kaşınma, dil şişmesi, hırıltılı nefes alıp verme, dudak şişmesi ve ağızda karıncalanma gibi belirtilerle çiğ badem alerjisi görülebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bodur Badem Ağacının Bakımı

Bodur Badem Ağacının Bakımı

Badem Nasıl Soyulur?

Badem Nasıl Soyulur?

Badem Yağı Kaş Kirpik Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Badem Yağı Kaş Kirpik Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

100 Gram Badem Besin Değeri

100 Gram Badem Besin Değeri

Badem Ağacı Özellikleri ve Türleri

Badem Ağacı Özellikleri ve Türleri

Güncel

Diş Bademi Ekimi

Diş Bademi Ekimi