Çiğ Badem Çiğ badem, birçok market rafında yerini almış ve oldukça rağbet görmüştür. Erik, kayısı, şeftali ve kiraz ağaçlarıyla aynı familyadan olan badem, ağaç üzerinde yetişen sert ama bir o kadar besin değeri yüksek bir yiyecek olarak bilinir. Badem ağacı, ortalama 4-10 metre arasında değişen boyuyla Akdeniz iklim şartlarına uygun olarak yetişir ve doğrudan tüketilen sert bir tohumdur. Kurutulduktan sonra işlenmiş ve çerez olarak da sık tüketilen gıdalar arasında yer alır. Çiğ badem ise hiçbir işlem görmemiş olan badem çeşidi olarak bilinir. Türkiye, badem üretiminde dünya sıralamasında ilk on ülke arasında yer almaktadır. Bu ürün, yenilerek tüketildiği gibi farklı alanlarda da kullanılır. İçerisinde vitaminler ve yüksek değerde protein barındırır. Ayrıca E vitamini ve birçok sağlıklı yağ asitlerini de içerir.
Çiğ badem tüketirken özellikle yenilen miktar oldukça önemlidir. Çünkü günlük olarak alınan vitamin ve minerallerin yaşa ve kalori ihtiyacına göre alınması gerekir. Ayrıca çiğ badem kesinlikle tuz içermezken, işlenmiş bademler oldukça fazla tuz içerir. Bu yüzden birçok uzmanın önerisi, işlenmiş bademden daha çok işlenmemiş badem tüketilmesi gerektiğidir. Haftada sadece dört kez, günlük olarak ise ortalama 20-25 gram arasında badem tüketilmesi önerilir. Çünkü her yiyecek gibi bademin de az tüketilmesi daha kararlı ve sağlıklı bir tüketim olacaktır. Çok fazla tüketildiği takdirde kişilerde, kaşınma, dil şişmesi, hırıltılı nefes alıp verme, dudak şişmesi ve ağızda karıncalanma gibi belirtilerle çiğ badem alerjisi görülebilir. |