Bertina Badem Özellikleri
12 Temmuz 2024

Bertina Badem Özellikleri

Bertina Badem

Bertina badem, geç çiçeklenme özelliğine sahip olması nedeniyle yüksek rakımlı bölgelerde ekilip yetiştirilmektedir. Bu bitki, İspanyol kökenli bir badem çeşididir ve yayvan yapıda bir ağaç gelişimi göstermektedir. Bertina badem, kendi kendine tozlanabilen bir bitki olup, iç piyasada sürekli talep gören ve ihracatı yüksek olan bir çeşittir. Bertina badem meyvelerinin ikiz üreme oranları neredeyse sıfır olup, iri tanelere sahiptir. Bertina badem ağacının gelişimi çok hızlıdır ve hastalıklara karşı dirençli bir yapıya sahiptir. Taş badem olarak nitelendirilen badem çeşitlerinden biri olan Bertina badem, aşılama yöntemi ile yetiştirilebilen bir badem çeşididir ve genellikle acı badem ağacına aşılanır. Anaç olan bitki acı bademdir. Bu, bodur bir görünüme sahip olan acı bademe Bertina badem aşılanarak ağacın büyüme oranı geliştirilir ve yayvan bir şekilde büyüme gösterir. Bertina badem çeşidi, aşılama yöntemi ile ağacın verimini yüzde yüz artırmasından dolayı tercih edilen bir ağaç çeşididir.

Bertina Badem Özellikleri Nelerdir?

  • Saksıda yetişme özelliğine sahiptir.
  • Fidanın topraktaki acı bademe aşılanma yaşı bir yaş olarak belirlenmiştir.
  • Açık kök halinde fidan, bir yaşını doldurmadan dördüncü ve on birinci aylarda ekimi gerçekleştirilir.
  • Bertina bademin ihracat için gönderim koşulları özel tasarımlı kutularda gerçekleştirilir.
  • Her rakımda kolaylıkla yetiştirilebilir. Ancak yüksek rakımda meyve verme olasılığı daha yüksektir.

Bertina Badem Yetişme Özellikleri

Bertina badem, kendi kendine tozlanma özelliğine sahip olduğundan çok yüksek verim elde edilen bir badem çeşididir. Diğer badem çeşitleri olan Ferraduel ve Ferragnese'e göre dış kabuğu biraz daha sert bir özelliğe sahiptir. Bununla birlikte iç oranları da biraz daha küçük boyutlardadır. Bertina badem, yüksek rakımlı yerlerde tozlanmayı daha iyi gerçekleştirdiğinden daha yüksek verim özelliğine sahiptir. Aynı şekilde bol yağış alan bölgelerde de yine yüksek verim verme özelliğine sahiptir.

Bertina badem, Türkiye'de Akdeniz ve Ege bölgelerinde yoğun olarak ekilen bir badem çeşididir. Bu bölgelerin dışında az bir miktarda Güneydoğu Anadolu bölgesinde de yetiştirilme olguları vardır. Son yıllarda önemli bir proje olan GAP projesi ile Bertina badem, badem bahçeleri içerisinde en çok ekimi yapılan badem ağacıdır. Önümüzdeki on yıl içerisinde GAP projesi kapsamında badem üretiminin önemli ölçüde bu bölgeden karşılanması planlanmaktadır.

Bertina Badem İklim ve Toprak İsteği

Bertina badem ağacı, yapısı itibarı ile yapraklarını döken bir özelliğe sahip olduğundan meyve türleri içerisinde erken çiçek açmasından dolayı ilkbahar mevsiminde don olaylarından etkilenme oranı fazladır. Bu nedenle ekimin yapılacağı yerlerde don olaylarının zamanlarının doğru analiz edilmesi gerekmektedir.

Bertina badem ağaçları, kuvvetli bir gövdeye sahip olarak gelişen ağaçlar olduğundan yayvan bir büyüme gösterir. Bu nedenle terbiye sistemi olarak modifiye ve goble lider yöntemleri kullanılır. Tam verim durumuna gelmiş ağaçlarda budama işlemi gerçekleştirilir. Her Bertina bademin de badem dallarının ömrü beş yıl kadardır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Aslin

12 Temmuz 2024 Cuma

Bertina badem hakkında bilgi verirken, bu bitkinin yüksek rakımlı bölgelerde daha verimli olduğunu okudum. Acaba bu durum, düşük rakımlı yerlerde yetiştirildiğinde verimin çok düşmesine mi neden oluyor? Ayrıca, Bertina badem ağaçlarının hızlı büyümesi ve hastalıklara karşı dirençli olması bizim için ne gibi avantajlar sağlar? Bir de don olaylarının bu bitki üzerindeki etkilerinden bahsedilmiş, don olaylarına karşı nasıl önlemler alınabilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Aslin, Bertina badem hakkında sorduğun sorular gayet yerinde. Yüksek rakımlı bölgelerde daha verimli olduğu bilgisi doğru; bu bitki, serin ve nemli iklimleri sevdiklerinden dolayı, yüksek rakımlı yerlerde daha iyi gelişir. Düşük rakımlı yerlerde yetiştirildiğinde verim düşebilir, çünkü daha sıcak ve kuru koşullar bitkinin gelişimini olumsuz etkileyebilir.

Bertina badem ağaçlarının hızlı büyümesi ve hastalıklara karşı dirençli olması, tarım yapanlar için büyük avantajlar sağlar. Hızlı büyüme, daha kısa sürede ürün almanıza olanak tanırken, hastalıklara karşı dirençli olmaları ise kimyasallar kullanma ihtiyacını azaltarak maliyetleri düşürür ve çevre dostu bir tarım yapmanıza destek olur.

Don olaylarına gelince, bu bitkiler üzerinde ciddi olumsuz etkiler yapabilir. Don olaylarına karşı en yaygın önlemlerden biri, ağaçların üzerini örtmek veya don koruyucu spreyler kullanmaktır. Ayrıca, bahçenizde rüzgâr kıranlar kullanarak da don riski azaltılabilir. Bertina badem ağaçlarının yüksek rakımlı bölgelerde yetiştirilmesi, don riskini doğal olarak azaltabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Badem Meyvesi Faydaları Nelerdir?

Badem Meyvesi Faydaları Nelerdir?

Ferragnes Badem Fidanı Bakımı

Ferragnes Badem Fidanı Bakımı

Badem Göz Estetiği Nasıl Yapılır?

Badem Göz Estetiği Nasıl Yapılır?

Badem Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Badem Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Badem Hastalıkları Nelerdir?

Badem Hastalıkları Nelerdir?