Badem Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?
24 Temmuz 2024

Badem Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?

Badem Ağacı Bakımı

Badem ağacı, Avrupa ile Asya arasında oldukça bilinen ve tüketilen bir meyvedir. Tüccarlar, bademi Orta Doğu'ya, Yunanistan'a ve Türkiye'ye getirerek pazar ortamı oluşturmuşlardır. Badem, uzun yıllar boyunca Akdeniz bölgesi ve özellikle kıyı kesimlerde, İtalya ve İspanya'da geniş çapta yetiştirilmiştir. Botanik açıdan badem, şeftali, kiraz ve erik ile aynı ailede yer alır. Bademin bazı çeşitleri binlerce yıl önce Türkiye'ye getirilmiştir. Tohumla üretildiğinden dolayı geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Ayrıca, diğer ülkelerden de Türkiye'ye Teksas, Nonpareil gibi badem çeşitleri getirilerek üretimi oldukça artırılmıştır. Türkiye'de Doğu Karadeniz'in kıyı bölgesinde yüksek yaylalar dışında hemen her bölgede badem üreticiliği yapılmaktadır.

Ülkemizde Badem Yetiştirilen Bölgeler

Badem yetiştiriciliği ülkemizde en fazla Ege, Marmara, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde yapılmaktadır. Genellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde badem için iklim yazları kurak ve sıcak, kışları ise yağışlı ve ılık olmalıdır. Bademin en verimli olacağı iklim kuşkusuz Akdeniz iklimidir. Bunun dışında badem ağacının -30 derece soğuk havaya dayanıklı olması nedeniyle kış soğuklarına dayanıklı olduğu ve kış sert geçtiği yerlerde de verimli olarak yetiştirilebildiği bilinmektedir. Badem ağacının odun kısmı sert hava koşullarına oldukça dayanıklıdır.


Herek Dikme: Badem ağacı dikiminde, badem aralarına sırık konularak bağlanarak düz olması sağlanır. Herek fidan dikme taktiği rüzgâr yönünün aksi tarafına olmalıdır. Bunun amacı, fidanların güçlü esen rüzgârlardan zarar görmemesidir. Özellikle fidanların rüzgâr tarafından kök kısımlarının açılmamasına azami dikkat edilmelidir. Çünkü kök kısımları açılan fidanların kuruması kaçınılmaz olur.

Sulama: Badem ağacı fidanının ekiminden sonra yapılacak sulama çok önemlidir. Normalde badem ağacı kuru ve kurak ortamlarda ve iklim şartlarında da mahsul verebilir. Ancak, her ne kadar badem ağacı fazla su istemese de sulanması durumunda badem ağaçlarının verimi normalden kat kat fazla olacaktır.

Çapalama: Badem ağacı bakımında toprağın havalandırılması, yeteri kadar çapalanması ve toprağın özenle hazırlanması da önemlidir. Toprak çapalanarak dikime hazırlandıktan sonra toprak üzerinde yüzeysel işlem yapılması önemlidir. Toprak hazırlanırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, kullanılan tarım aletlerinin ağaç köklerine temas etmemesi ve zarar vermemesi için azami dikkat edilmesidir.

Gübreleme: Badem ağacı bakımında son işlem olarak gübreleme yapılır. Badem ağacı gübrelemesinde püf noktası, toprağın her sene azot takviyesi ile güçlendirilmesidir.

Ekstra Bilgiler:

  • Badem ağacı, gençken düzenli olarak budanmalıdır; bu, ağacın daha güçlü ve sağlıklı büyümesini sağlar.
  • Badem ağaçları, ilkbaharda çiçek açar ve yazın meyve verir. Bu nedenle, ilkbahar donlarına karşı korunmalıdır.
  • Badem ağaçları, iyi drenajlı ve hafif alkalin toprakları tercih eder. Ağaçların köklerinin su içinde kalması, kök çürümesine neden olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Badem Yağı Zararları Nelerdir?

Badem Yağı Zararları Nelerdir?

Acı Badem Faydaları Nelerdir?

Acı Badem Faydaları Nelerdir?

Badem Kahvesi Saç Rengi

Badem Kahvesi Saç Rengi

Acı Badem Yağı Nasıl Kullanılır?

Acı Badem Yağı Nasıl Kullanılır?

Bal Badem Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bal Badem Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri