Badem Ezmesi Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Badem Ezmesi Tarifi ve Malzemeleri

Badem Ezmesi

Badem ezmesi, badem özü, yumurta akı ve şekerle yapılan, özellikle acı bademden üretilen bir şekerleme çeşididir. Badem ezmesi, özellikle Fransa ve İtalya'da yaygın olarak kullanılır. Marzipan olarak da bilinen badem ezmesinin kökeni Fars veya Arap kültürlerine dayandırılmaktadır ve batıya Türkler aracılığıyla geçtiği düşünülmektedir. Türkiye'de ise Osmanlı döneminden bu yana bilinen ve sevilen bir şekerlemedir. Osmanlı saraylarının Edirne'de olduğu dönemlerde bu tatlının tüm dünyaya Edirne üzerinden yayıldığı kaynaklarda belirtilmektedir. Badem ezmesinin diğer bir adı olan marzipan, batıda badem ezmesinin tarifinden faydalanılarak geliştirilmiş bir versiyonudur.

Tarihi ve Kültürel Köken

Badem ezmesi, Osmanlı mutfağında I. Murat döneminde saraylarda yapılmaya başlanmıştır. Şekerci Hacı tarafından, I. Murat'ın Edirne'yi fethetmesiyle ikram için hazırlanan badem ezmesi ve acı badem kurabiyesi olarak sunulmuştur. Bunun üzerine I. Murat, bademden yapılan bu tatlıya "badem ezmesi" adını vermiştir.

Badem Ezmesinin Malzemeleri

  • 250 gram çiğ badem

Şerbeti İçin

  • Dört çorba kaşığı su
  • Yüz gram toz şeker
  • Üç damla limon suyu

Üzeri İçin Gereken Malzemeler

  • Yüz gram bitter çikolata

Badem Ezmesi Nasıl Yapılır?

Badem ezmesinin kolaylıkla yapılabilmesi için öncelikle bademler sıcak su içerisinde on dakika kadar bekletilmelidir. Daha sonrasında bademler kolaylıkla kabuklarından ayrıştırılır. Soyulan bademler kuruyana kadar bekletilir ve şerbetin hazırlıklarına başlanır. Şerbet için derin bir tencere içerisine su ve şeker ilave edilerek şeker eriyene kadar orta ateşte karıştırılır ve kaynayıncaya kadar devam edilir. Bir dakika kadar kaynayan karışım koyulaşınca altı kapatılarak soğumaya bırakılır. İçerisine limon damlaları da ilave edilir. Daha sonra bir karıştırcı içerisine bademler eklenerek iyice çekilir. Çekilen bademler derin bir havan içerisine yerleştirilerek macun kıvamına gelene kadar ezme işlemi yapılır, bu işlem yaklaşık on dakika sürer. Kenarda soğuyan şerbet, başka bir derin kap içerisinde badem ezmesi ile karıştırılarak homojen bir karışım elde edilir. Artık nefis badem ezmesi servise hazırdır.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Badem ezmesi, farklı kültürlerde çeşitli şekillerde tüketilmektedir. Örneğin; Almanya'da marzipan domuz figürleri Yeni Yıl'da şans getirmesi için hediye edilirken, İtalya'da Paskalya döneminde badem ezmesi ile yapılan tatlılar oldukça popülerdir. Ayrıca badem ezmesi, pastacılıkta ve çikolata yapımında da sıklıkla kullanılmaktadır. Bademin içerdiği sağlıklı yağlar ve proteinler, bu tatlıyı besleyici bir atıştırmalık hâline getirmektedir. Ancak, şeker içeriği yüksek olduğundan, tüketim miktarına dikkat edilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Badem Nasıl Yetişir?

Badem Nasıl Yetişir?

Haber Bülteni

Güncel

Acı Badem Yağı Faydaları ve Kullanımı

Acı Badem Yağı Faydaları ve Kullanımı

Güncel

Badem Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Badem Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Badem Cinsleri Nelerdir?

Badem Cinsleri Nelerdir?