Badem Şekeri Badem Şekerinin Tarihçesi ve Anlamı Badem şekeri denilince akla ilk gelen, eski nikah şekerleridir. Çocukluğumuzda büyük bir heyecanla sıraya girerek aldığımız nikah şekerlerinin tüllerini açarak içindeki badem şekerlerini yerdik. Anneler bu durumdan memnun olmasa da biz bu işi bir köşede onlara hissettirmeden yerine getirmeyi başarırdık. Günümüzde badem şekerleri, marketler başta olmak üzere pek çok reyonda geniş bir çeşitlilikle bulunmaktadır. Çikolatalı, renkli drajeli, mavi, sade gibi birçok çeşit ve görünümde badem şekerleri üretilmektedir. Badem Şekerinin Üretimi ve Yetiştirildiği Bölgeler Günümüzde badem şekerinin imalatı genellikle fabrikasyon olarak yapılmaktadır. Ülkemizde pek çok ilde yetişme koşullarına sahip olan badem, Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere birçok yöreden elde edilmektedir. Bu bademlerle seri üretim yapılarak mağazalarda yerini almaktadır. Badem şekerleri, özellikle çocuklar ve gençler tarafından beğenilerek tüketilen bir lezzettir. Daha çok dini bayramlarda şekerliklerimizi süslemesi için bir miktar badem şekeri almayı ihmal etmeyiz. Badem Şekerinin İçeriği ve Kalitesi Badem şekerinin ana maddesi kavrulmuş badem içidir. Ancak bazı firmalar daha ucuza mal etmek veya alıcıyı yanıltmak amacıyla badem yerine kayısı çekirdeği bile kullanmaktadırlar. Bu nedenle badem şekeri alırken bildiğiniz marka ve mağazaları seçmeye özen gösterirseniz, paranız boşa gitmez. Badem Şekerinin Sağlıklı Tüketimi Büyüme çağındaki çocuklarınız eğer badem tüketimi konusunda çok istekli değillerse, badem şekeri yemelerini sağlayabilirsiniz. Ancak bu durumlarda özellikle renkli badem şekerlerini tercih etmemeye özen gösterin. Bu şekerlerin yapımında çok fazla miktarda renklendirici ve yabancı madde kullanılır. Ayrıca tüm badem şekerlerinin içinde kavrulmuş badem kullanıldığı için tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekir. Kavrulmamış badem çok fazla miktarda trans yani zararlı yağ içerir. Uzmanlar, bu yağ türünün insan sağlığı açısından zararlı olduğu konusunda hemfikirdir. Bu nedenle evde kendi imkanlarınızı kullanarak kavrulmamış badem ile daha sağlıklı badem şekerleri yapabilirsiniz. Böylece hem doğal badem şekeri tüketmiş olur hem de sağlıklı badem yiyerek bademin faydalarından daha çok istifade edersiniz. Badem Şekerinin Kalori ve Besin Değerleri Badem şekeri de badem kadar kalorili bir besin maddesidir. Bir yemeye başladığımızda kolay kolay vazgeçemeyeceğimiz bu lezzetin tüketimi sırasında irademize sahip olmak oldukça önemlidir. Her ne kadar bazı badem şekerlerinin üretiminde kaya şekeri olarak bilinen işlenmemiş şeker kullanılsa da, nihayetinde şeker ve kavrulmuş badem ikisi bir arada pek de masum değildir. Bu durum aşağıdaki tablodan daha net görülebilmektedir.
|